- Ana Sayfa -
Ürün Tasarımı   -  Fakülte  -  Endüstri Ürünleri Tasarımı Kat:3  -  Kadro  -  Derste  -  Dersten Arta Kalan

 

TARİHÇE
 
 
Kurum 1957 yılında, Bauhaus ekolünü izleyerek “Devlet Tatbiki Güzel
Sanatlar Okulu” adıyla kurulmuştur. Önde gelen amaç, işlevsel sanat yapıtları da üretebilecek çok yönlü sanatçılar, tasarımcılar yetiştirmektir. Okul; Dekoratif Resim. Grafik Sanatları, Seramik Sanatları, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İç Mimarlık adlı beş bölümle öğretime başlamıştır. Bauhaus Okulu ilkeleri doğrultusunda hazırlanmış olan programlar zaman içinde bu ilkeleri koruyarak, gelişen koşullara uymayı başarmıştır. Almanya ve Türkiye’ den seçilen öğretim elemanlarıyla kuruluştaki çekirdek kadrosunu oluşturmuş olan Okul, 1960-61 döneminde ilk mezunlarını vermiştir.
 
1966 yılına kadar 2+2 yıl olarak biçimlenmiş olan eğitim bu yıldan itibaren dört yıllık yüksek öğretim programına dönüşmüştür.
 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, 20 Temmuz 1982 tarihli 41. Sayılı Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname’nin 14. Maddesi uyarınca , Güzel Sanatlar Fakültesi adı ile Marmara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1986 yılından itibaren Fakülte’de Sinema–TV , Endüstri Ürünleri Tasarımı, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Fotoğraf ve Temel Eğitim Bölümleri açılmıştır. Bu bölümler dışında 1988 yılında “Geleneksel Türk El Sanatları ve Tasarım Araştırma Geliştirme Merkezi”, 1993 yılında “Grafoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulmuştur.
 
2001-2002 öğretim yılında İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfının açıldığı Kurumda aynı yıl Kredili sisteme geçilmiş ve 2002-2003 öğretim yılında yürürlüğe girecek olan ECTS sistemi çalışmaları tamamlanmıştır. Çift ana dal ve ana dal yan dal programları da aynı yıl başlayacaktır.
Kurum, kuruluş aşamasından günümüze taşıdığı özgün yapısı ve birikimleri ile Türkiye’deki güzel sanatlar eğitiminde önemli bir merkez olma özelliğini sürdürmektedir.
 
 
 
 
FAKÜLTENİN ŞİMDİKİ DURUMU
 
MİSYON
 
Sanat ve tasarım alanlarına özgün yaratılarla katkıda bulunabilecek sanatçı ve tasarımcılar yetiştirmek yaratıcı değerlerin toplum yaşamında çoğalmasına katkıda bulunmak, çeşitli yayınlar, projeler ve etkinlikler ile toplumun sanat ve tasarım açısından eğitilmesine, sanat ve tasarımın yaşamın içine girmesine yardımcı olmak.
 
 
VİZYON
 
Eğitimin yeniden yapılandırılması:
Öğrencinin disiplinler arası çalışmalar yapabilmesini ve kendine özel bir program hazırlamasını sağlayacak olanakların oluşturulması.
Çift dal ve anadal- yandal diploma olanaklarının sağlanması
Öğretim üyelerinin araştırma geliştirme, yaratı çalışmalarını kolaylaştıracak ve disiplinler arası çalışmalarla sanata katkılarını arttıracak ortamın oluşturulması.
Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerinin arttırılması.
Fakültenin sahip olduğu Çağdaş Türk Sanatı Koleksiyonunun, bir müze çatısı altında toplanması.
Sanat ve tasarımın toplum yaşamındaki yerinin artırılması amacıyla çeşitli yayınların, TV programlarının, gezici sergilerin, atölye çalışmalarının düzenli bir hale getirilmesi.
Fakültemizin her bölümünde varolan ve ilgili sektörlerde ön plana çıkmış, üniversite dışındaki başarılı kişilerden oluşan “Danışma Kurulları” nın son üç yılda Fakültemize sağladığı çeşitli birikimlerin, teknolojik ve finansal katkıların, arttırılarak sürdürülmesi.
 
 
ÖRGÜTSEL YAPI
 
Akademik ve Yönetsel Örgütlenme Güzel Sanatlar Fakültesi, Türkiye’deki tüm fakülteler gibi, Fakülte Dekanı tarafından yönetilir.
Dekan, idari konularda Fakülte Yönetim Kurulu’nun, ve Akademik konularda Fakülte Kurulu’nun görüşlerini alarak ve tüm öğretim elemanlarının katılımıyla toplanan Fakülte Akademik Genel Kurulunda oluşan genel ilkeler çerçevesinde alacağı kararlarla Fakülteyi yönetir. Dekanın iki yardımcısı vardır.
Fakülte; Rektör, ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denetlenir.
Fakültenin idari kadrosu; Fakülte Sekreteri, Muhasebe Bürosu, Öğrenci İşleri Bürosu, Personel Bürosu’ ndan oluşur.
 
 
Bölümler
 
Fakültemizde halen 11 bölüm bulunmaktadır:
*Resim Bölümü

*Grafik Sanatlar Bölümü
-Reklam Sanat Dalı
-Yayın Grafiği Sanat Dalı

*İçmimarlık Bölümü
-İçmimarlık Çevre Tasarımı Sanat Dalı
-İçmimarlık Mobilya Tasarımı Sanat Dalı

*Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

*Seramik-Cam Bölümü
-Seramik Anasanat Dalı
-Cam Anasanat Dalı

*Tekstil Sanatları Bölümü
-Dokuma Sanat Dalı
-Baskı Sanat Dalı
-Giyim Sanat Dalı

*Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
-Halı Kilim Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı
-Tezhip – Minyatür Anasanat Dalı

*Sinema – TV Bölümü

*Heykel Bölümü

*Fotoğraf Bölümü

*Temel Eğitim Bölümü

-Temel Sanat Eğitimi Anasanat Dalı
-Sanat Kuramları Anabilim Dalı
-Araştırma -Geliştirme Merkezleri
 
 
Fakülte mekanları içinde yer alan ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak çalışan iki merkez bulunmaktadır:
 
1.Geleneksel El Sanatları ve Tasarım Araştırma Geliştirme Merkezi
2. Grafoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
Yönetsel Yapı
 
Fakültenin işleyişi Dekanın gözetiminde Bölümlerin, Fakülte Kurulu’nun, Fakülte Yönetim Kurulu’nun ve Bölüm ve Fakülte Akademik Kurullarının çalışmalarıyla olur. Hemen her sanatsal akademik ve teknik konuda Fakültede ve Bölümlerde kurulan komisyonlar, yaptıkları ön çalışmalar ve hazırladıkları raporlarla bu kurulları bilgilendirir ve kararların daha doğru alınması sağlanır.
 
 
Kayıt/Kabul:
 
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ nin Giriş Sınavlarına katılabilmek için ÖSS sınavına girmiş ve sayısal, sözel ya da eşit ağırlıklı puanların herhangi birinden kurumca belirlenen yeterli ÖSS puanı almış olmak gereklidir.
 
 
Sınav Şekli
 
Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Giriş Yetenek Sınavı iki aşamalı olarak yapılır. Her öğrenci sınava girmeden önce, istediği bölümleri tercih sırasına göre sıralar. Birinci sınavın başarı puanlarına göre, aday dört bölümün ikinci aşama sınavına girmeye hak kazanabilir.
 
 
Birinci Aşama Eleme Sınavı
 
Sınav; modelden resim, görsel algılama veya şekillendirme konularında tüm Fakülte Bölümleri için ortak olarak yapılır.
 
 
İkinci Aşama Seçme Sınavı
 
Her Bölümde ayrı olarak yapılır. Sınav, dosya değerlendirme ve sözlü görüşmeden oluşur. Bölümlerce gerek duyulması halinde, sözlü sınavın yanı sıra yazılı sınav yapılabilir.
Giriş sınavlarına yabancı uyruklu öğrenciler de kabul edilir. Sınavları kazanan yabancı uyruklu öğrencilerden, toplam alınacak öğrenci sayısının en çok %5’inin kesin kayıtları yapılabilir.
 
 
Eğitim-Öğretim
 
Eğitim öğretimle ilgili tüm kurallar, Marmara Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve M.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi ile düzenlenmiştir. Fakülteye özel yetenek sınavı ile öğrenci alınır. Dört yıl olan fakültede lisans programlarını tamamlamak için öğrencilere verilen süre en çok yedi yıldır.
Fakültede öğretim, tasarım ve sanat dersleri; teorik dersler atölye veya laboratuar çalışmaları, proje, diploma ödevi, staj, yıl içi ödevleri ve seminer gibi uygulamalardan oluşur. Lisans programlarında (yıllara ve yarıyıllara göre) yer alacak dersler ve uygulamaları ile bunların saat sayısı, zorunlu mu seçmeli mi olduğu, Bölümlerin önerileri dikkate alınarak Fakülte Kurulu’nca belirlenir ve Üniversite Senatosu’nun onayı ile kesinleşir.
Bu derslerin müfredatı da ilgili akademik sanat/bilim, anasanat/anabilim dalı kurullarında belirlenir ve Bölüm Başkanlarının önerisi üzerine Fakülte Kurulu’nun onayı ile kesinleşir.
 
 
Ders Grupları
 
Fakültede tüm dersler özelliklerine göre dört grupta toplanırlar.
A Grubu Dersler: Fakültenin her bölümündeki mesleki şekillendirmeye yönelik, kuramsal ve uygulamalı nitelikte ve ön koşullu olabilen tasarım ve sanat dersleridir. Tüm bölümlerde Temel Sanat Eğitimi ve Diploma Proje dersleri A Grubu kapsamındadır. Bu derslerde devam zorunluluğu % 80 dir.
Tüm bölümlerde 1. ve 2. yarıyıllardaki A grubu dersleri 3. yarıyıla geçmek için ön koşuldur.
B Grubu dersler: Her bölümde A grubu derslerini destekleyen ve bölümün kendi alanındaki zorunlu veya seçmeli teorik ya da uygulamalı ön koşulsuz derslerdir. Bu derslerde devam zorunluluğu % 80’tir.
C Grubu dersler: Bölümler arası ortak, ön koşulsuz, zorunlu veya seçmeli kuramsal dersler ve Yabancı Dil dersleridir. Bu derslerde devam zorunluluğu % 70’tir.
D Grubu dersler: YÖK tarafından konulmuş olan ve tüm Türkiye üniversitelerindeki programlarda zorunlu olarak bulunan derslerdir.
Tüm bölümlerde 8. yarıyılda yalnızca A grubu dersler yer alır. 8.yarıyıldaki ders/dersler Diploma Projesi dersi kapsamındadır.
 
 
Diploma proje ders/ dersleri
 
Tüm A grubu dersleri Diploma Proje dersi/ derslerinin ön koşuludur. Son sınıf A grubu derslerinden devam koşulunu sağlamış ve stajlarını tamamlamış olan öğrenciler, Diploma Proje dersi/ derslerine girebilirler. 8. yarıyılın bitiminden önceki 30 iş günü süre, Diploma proje derslerinin final sınavı sayılacak ve öğrencinin bilgi, birikim, yaratıcılık ve uygulama düzeyini gösterecek bir bitirme projesine ayrılır. Proje konuları, öğrenci ile Diploma Proje derslerinin öğretim üyeleri tarafından önerilir, Bölüm Akademik Kurullarınca kesinleştirilir. Diploma proje derslerinde başarı notu 100 tam puan üzerinden 60’tır.
 
 
Haftalık ders yükü
 
Tüm bölümlerde 1. ve 2. yarıyıllarda haftada 30 saat zorunlu ders vardır. 3. yarıyıldan başlayarak her bölümde ve her yarıyılda haftalık zorunlu ders saatleri 20 –30 saat arasında değişir. Herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci bir yıl sonra, borçlu olduğu dersin o yılki programda bir başka dersle aynı saatte yer alması durumunda, öncelikle borçlu olduğu dersi almak zorundadır. Bir öğrencinin haftalık ders yükü 40 saati geçemez.
 
 
Çift Ana dal, Ana dal-Yan dal Programları
 
Fakültenin öğrencileri, Ana dal Yan dal ve Çift Ana dal yönergesine uygun olarak, gereken koşulları yerine getirdikleri takdirde 7 yıllık üst sınırı geçmemek koşuluyla iki ayrı bölümün diplomalarını ya da bir bölümün diplomasıyla bir başka bölümün yan dal diplomasını almaya hak kazanabilirler.
 
 
Başarı Değerlendirme Yöntemi
 
Tüm bölümlerde not değerlendirmesi 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır. Geçer not 50’dir. Fakültede yıl için (vize) notlarının ortalamasının %60’ı ile yıl sonu sınav notunun % 40’ının toplamı başarı notunu oluşturur. A grubu derslerde ağırlıklı olarak dosya değerlendirmesi ve dönem ödevleri ile; B , C, D grubu derslerde ise dönem ödevleri ve yazılı sınavlarla öğrencinin başarısı denetlenir. A grubu derslerde başarısızlık durumunda, bir yıl sonra aynı ders devam zorunluluğuyla tekrar alınır.
Başarı değerlendirmesi ve ECTS karşılıkları aşağıdaki gibidir.
Mükemmel A 100
Çok İyi B 99 – 90
İyi C 89 – 70
Orta D 69 – 51
Geçer E 50
Başarısız FX 49 – 40
Başarısız F 39 - 0
 
 
Stajlar
 
Fakültenin tüm bölümlerinde 4 yıl süresince toplam 60 iş günü staj zorunluluğu vardır. Stajlar staj yönetmeliğinde belirtilen şekilde yapılır ve değerlendirilir. Mezun olabilmek için stajların tamamlanması zorunludur.
 
 
Atölyeler
 
Tüm bölümlerin öğrencileri mezun olabilmek için 4 yıl boyunca dersler dışında en az 4 krediyi fakülte içi atölye çalışmalarından almak zorundadırlar. Her 4 saatlik çalışma süresi 1 kredi olarak değerlendirilir.
 
 
Seminerler ve Atölye Çalışmaları (Workshoplar)
 
Her bölüm kendi programları içinde çeşitli seminerler ve atölye çalışmaları düzenleyebilir. Bu etkinlikler kredi ile değerlendirilmez ancak öğrencilere katıldıklarını gösteren belgeler verilir.
 
 
Fakülte Dışından Öneriler ve Etkiler:
 
M.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, etkinlikleri ile ülke basınında en çok yer alan eğitim kurumlarından biridir. Bu etkinliklere ilişkin kamuoyunda oluşan düşünceler ve ilgi, Fakülteye yeni öneriler, eleştiriler gibi başka bakış açıları olarak yansır. Akademik işleyişin dışında her bölümün oluşturduğu Danışma Kurullarının, eğitimin kalitesini arttırıcı, endüstri ile ilişkileri geliştirici, dış dünya ile entegrasyonu sağlayıcı önerileri de Bölüm ve Fakülte Kurullarında ele alınır ve değerlendirilir.
 
 
Akademik Personel/Öğrenci Sayıları
 
Fakültemizdeki kadrolu akademik personel sayısı;
Profesör : 34
Doçent : 14
Yardımcı Doçent : 49
Öğr.Grv. : 17
Arş. Grv. : 39
Uzman : 2
Okutman : 6
TOPLAM : 161
Endüstriden ve diğer kurumlardan gelen akademik kadro: 55
2001/2002 öğretim yılında toplam öğretim elemanı: 216
2001/2002 öğretim yılında öğretim gören öğrenci sayısı: 1347
2001/2002 öğretim yılında yabancı uyruklu öğrenci sayısı: 6
Fakültemizde, Öğretim üyesi başına 9 öğrenci düşmektedir. (Arş. Gör. Dışında)
 
 
KURUMSAL STRATEJİLER
 
Fakültemizin finansmanı aşağıdaki kaynaklardan sağlanmaktadır:
1. Devlet kaynakları
Devletin genel bütçe içinden üniversitelere ayırdığı paydan fakülteye düşen bölüm. Bu gelirin kaynağının bir bölümü, üniversite öğrencilerinden alınan yükseköğretim katkı paylarıdır.
2. Özel sektör katkıları
Çeşitli özel kuruluş ve kişiler, Bölüm danışma kurulları aracılığı ile veya
özel projeler bağlamında, teknoloji, mekan düzenlemeleri, sergiler ve yayınlar için katkılar sağlar, öğrencilere burslar verirler.
3. Kültür Bakanlığı katkıları
Kültür Bakanlığımız, Fakültenin özellikle Ülkenin kültür ve sanatına katkıda bulunduğu bazı projelerinde çeşitli mali destekler ve işleyiş kolaylıkları sağlar,
4.Döner sermaye gelirleri
Fakültemiz, kamu kuruluşlarına, özel kişi ve kuruluşlara sanat ve tasarımlar üretir, bu yolla gelir sağlar.
 
 
KAYNAKLAR
 
Fakültemizde her bir bölümün ihtiyacına yönelik atölye, laboratuar, derslik ve 11 bölüme ait 11 adet koridorda yer alan sergileme mekanları dışında, 8000 kitap, çeşitli süreli yayınlar içeren bir kütüphane, 300 kişilik bir konferans salonu, hareket edebilen duvarlara sahip 350 m2.lik bir sanat galerisi, bir bilgi işlem merkezi, üç bölümde üç bilgisayar atölyesi, Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme (DOBAG) laboratuarı, bir marangoz atölyesi, bir metal işleri atölyesi, bir öğretim elemanları kafeteryası, iki öğrenci kantini, öğrenciler, öğretim elemanları ve idari personel için bir yemekhane, gereğinde tenis kortu olarak da kullanılabilen bir basketbol sahası ve otopark bulunmaktadır.
 
 
FAKÜLTENİN GÜÇLÜ YANLARI VE FIRSATLAR
 
Fakültemizde yönetim, yetki paylaşımı anlayışıyla sürmektedir. Yasalarla Fakülte Dekanına verilmiş olan karar alma yetkisi, kurulan komisyonların yaptıkları hazırlıklarla desteklenerek Üniversite Yasasının oluşturduğu resmi kurullarda tartışılmakta, ve her türlü önemli karar bu kurullarda alındıktan sonra uygulanmaktadır.
Fakültemizde gerek sayısal gerekse nitelik itibariyle güçlü, yurt içi ve yurt dışında birçok ödül sahibi çok sayıda öğretim üyemiz bulunmaktadır. Yaş ortalaması açısından bakıldığında, öğretim üyelerinin genç ve dinamik bir yaş kuşağında bulunduğu söylenebilir.
Güzel Sanatlar Fakültesi, sanat ve tasarım eğitimi yapmaktadır. Bu eğitimin sonuçlarının, fakültenin mekanlarına yansıması, eğitim ortamını daha insani ve yaşanabilir kılar. Danışma kurulları vasıtasıyla sağlanan finansmanla bina koridorlarında oluşturulan sanat galerilerinde öğrenci işleri ve seçkin sergiler yer almakta bu sergiler topluma da açık bulunmaktadır.
G.S.F, kolay organize olabilen bir fakültedir. Fakültede yer alan 11 sanat galerisinde, yıl boyunca, 2 şer aylık geçici sergiler düzenlenebilmektedir. Bu sergileriyle ve topluma açık konferanslarıyla Fakültemiz, İstanbul’un Asya yakasının sanat - kültür ortamına önemli katkılar sağlayan bir kültür merkezi gibi çalışmaktadır.
Eğitimin bina içi ile sınırlı kalmaması gereğine inanan fakültemizde eğitim; SANAT-TIR, SANAT-ÇADIR, gibi çeşitli projelerle topluma taşınmaktadır. Fakültemiz öğrencileri her türden organizasyonun (sergi, konferans, panel, konser, v.b) her aşamasında görev alırlar.
Toplumda sanata olan ilgiye ve insanların sanatı öğrenme ve anlama taleplerine katkıda bulunmak amacıyla Sertifika da verilen “Akşam ve Hafta Sonu Atölyeleri” adlı sanat kursları yapılmaktadır.
Fakültemizde her üç
yılda bir önemli sanat ve tasarım okullarının katıldığı Uluslararası Öğrenci Trienali düzenlenmektedir.Bu etkinliklerin üçüncüsü 2003 yılında yapılmıştır
 
Adres:
 
 Küçük Çamlıca Acıbadem 81018 Kadıköy-İSTANBUL
 Tel: (0216) 326 26 67  -  Fax: (0216) 339 18 83
 

 

 
m.ü. güzel sanatlar fakültesi web sayfasından alınmıştır.
 

 
- Ana Sayfa -
Ürün Tasarımı   -  Fakülte  -  Endüstri Ürünleri Tasarımı Kat:3  -  Kadro  -  Derste  -  Dersten Arta Kalan